Newsletter 59

POSLOVNI PORTAL O UPRAVLJANJU OTPADOM I RECIKLAŽI 
www.reciklaza.biz

Newsletter # 59
 

 
S  R  B  I  J  A

Koalicija 27 predstavila „Izveštaj iz senke“


„Cenu nebrige o životnoj sredini već plaćamo i to skupo – od troškova lečenja zbog zagađenog vazduha, do izostanka s posla zbog bolesti i gubitka dohotka, od gubitka biodiverziteta i ekosistema.
Oni su nam osnova života, do posledica klimatskih promena i prirodnih katastrofa. Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji! Neopodno je da se sredstva iz Zelenog fonda počnu da koriste  za strateški jasne prioritete i u skladu sa transparentnim krterijumima,  zaključila je direktorka WWF programa u Srbiji, Duška Dimović predstavljajući danas najvažnije nalaze izveštaja u ime Koalicije 27. Ona je takođe, kao veliku zabludu  istakla rašireno mišljenje da je finansiranje zaštite životne sredine skupo i da Srbija sada ne može da si priušti neophodne investicije i pozvala Vladu, lokalne samouprave, nevladine organizacije i međunarodne razvojne partnere na intenzivnije angažovanje u ovoj oblasti.


Opširnije 

S  R  B  I  J  A

Reciklirane koverte iz nagradne igre "Uzmi račun"


Nagradna igra "Uzmi račun i pobedi", nakon četiri izvlačenja, završena je 28. aprila. Ineteresovanje građana je, kažu nadležni, ove godine bilo znatno veće. Kroz četiri izvlačenja dodeljene su nagrade vredne oko 250 miliona dinara. Oko 11 miliona neostvarenih nada prošle nedelje otišlo je u reciklažu. Sudbina koverata građana koji ove godine nisu dobili stanove, automobile ili robne vaučere u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" okončana je u specijalizovanim presama za preradu.
Osamdeset sedam tona papirnog materijala iz studija RTS-a u kom se odvijalo izvlačenje nagrada, premešteno je u Fabriku kartona "Umka", gde je reciklaža koverata zavšena za jedan dan.
Zbog zaštite podataka koji se nalaze na kovertama, čitav proces pratila je i stručna komisija kako bi vršila nadzor i sprečila da dođe do bilo kakve zloupotrebe podataka. Najzahtevnije je bilo, kako kažu, celu tu količinu prebaciti u postrojenje. Usledilo je baliranje i priprema za dalju proizvodnju.


Opširnije 

S  R  B  I  J  A
 

  NIS AD uzeo učešće u akciji "Zameni stari papir za sadnice"


Shvatajući značaj razvoja svesti o zaštiti životne sredine i stvaranja osnovnih preduslova za uspostavljanje sistema reciklaže, zaposleni na benzinskim pumpama NIS-a u Novom Sadu i Beogradu, uzeli su učesće u akciji "Zameni stari papir za sadnice" koju sedmu godinu za redom organizuje udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" tokom Novosadskog proleća i Novosadske jeseni, a ove godine prvi put trajanje same akcije produženo je i van okvira ovih manifestacija, upravo zahvaljujući uspostavljanju saradnje sa NIS AD i Ekostar pak doo.
Tokom trajanja akcije na pumama i u kancelarijama NIS-a u Novom Sadu i Beogradu, prikupljeno je 5 tona starog papira koji je poslat na reciklažu, a učesnici akcije dobili su sadnice koje će u narednim danima biti posađene na pumpama koje su učestvovale u akciji.


Opširnije 

R  E  G  I  O  N     I     S  V  E  T
 

Matić: Hrvatska godišnje gubi stotine milijuna eura jer nema strategiju gospodarenja otpadom


Ekologija u Hrvatskoj postaje tema broj jedan i sve češće zauzima medijski prostor, pa je tako i javnost sve svjesnija obveze čuvanja okoliša u kojem živimo. Otpad je u Europi legitiman biznis, a u Hrvatskoj se čini kako je to nerješivi problem koji izaziva dodatne troškove te društvene i političke tenzije. O svemu ovome razgovaramo sa Zoranom Matićem, direktorom Kemis-Termocleana.
SEEbiz: Kemis-Termoclean jedna je od najuspješnijih domaćih tvrtki koja se bavi zbrinjavanjem otpada. U kojoj ste trenutačno poziciji na tržištu?
Matić: Tvrtka je osnovana prije više od dvadeset godina od strane Kemisa Slovenija i tada je bila registrirana na adresi mog stana, jer je naša djelatnost bila prilično nepoželjan susjed. S vremenom se situacija mijenjala i ljudi su postali svjesniji činjenice da otpad koji se producira mora biti i adekvatno zbrinut, a najjeftinije je da to bude u blizini nastanka. Godine 2004. te 2007. kupili smo skladišni prostor i zemljište u Jastrebarskom, tako da danas radimo na pet lokacija - dvije su u Zagrebu, jedna u Jastrebarskom, jedna u Rijeci i jedna u Novom Vinodolskom. U planu je svakako i daljnje širenje kroz planirane investicije. Trenutno zapošljavamo 62 djelatnika. Ako nam se planirane investicije ostvare, taj broj bi mogao značajnije porasti.

Opširnije


Štampa   El. pošta