Pročitajte:

logo4 fead logo

UDRUŽENJE INDUSTRIJE OTPADA SRBIJE

HRABRI ČISTAČ

Hrabri čistač je strukovno, neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme koje se bavi pitanjima uređenja nacionalnih politika i pravnog okvira u procesu aproksimacije za uspostavljanje tržišnih principa poslovanja i održivog upravljanja otpadom. Mi smo jedino Udruženje koje je postalo član FEADa (evropske federacije industrije otpada) pre učlanjenja u EU.


 

Četvrti međunarodni “Miteco Forum”, pod nazivom “Budućnost vas pita”, održan je 27. novembra 2014.god. u hotelu “Crowne Plaza” u Novom Beogradu. Forum, koji organizuje kompanija “Miteco” Kneževac jedna od članica Udruženja IOS „HRABRI ČISTAČ“, pod pokroviteljstvom beogradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, okupio je i ove godine mnogobrojne eksperte iz zemlje i inostranstva i pokreno konstruktivne debate u oblasti zaštite životne sredine.
Forumu su prisustvovali predstavnici državne uprave, lokalnih samouprava, industrije, stručne javnosti i medija, koji su kroz dva panela i mnoštvo konstruktivnih debata nastojali da zajednički dođu do novih rešenja u sferi zaštite životne sredine i industrije otpada, saopštila je kompanija “Miteco” iz Kneževca.

Forum je otvorio Miodrag Mitrović, predsednik te kompanije, koji je istakao da ne krije zadovoljstvo što je ovaj događaj postao dobra tradicija i platforma edukativnog delovanja.
- Ovogodišnji Forum nosi naziv “Budućnost Vas pita” iz razloga što mi kao pojedinci treba da učimo na greškama iz prošlosti, a u isto vreme, svesno moramo da razmišljamo o tome kakvu budućnostostavljamopokoljenjima koje dolaze – istakao je Mitrović.

Irena Vojačkova-Sollorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji, zahvalila se organizatorima na pozivu posebno se osvrnuvši na ovogodišnji naziv foruma “Budućnost Vas pita” koji dobro oslikava da je to pitanje koje se tiče svih nas, ali i naših pokolenja. Tom prilikom posebno je istakla da je pitanje saradnje javnog i privatnog sektora nešto na čemu treba posebno raditi kako bi se kreirala održiva rešenja.

Nakon oficijelnog otvaranja Foruma, usledila su dva panela: klimatske promene i upravljanje otpadom i industrijalizacija. Tokom prvog panela bilo je govora o ekstremnim posledicama klimatskih promena koje se manifestuju i na sistem upravljanja otpadom. Iskustvo Srbije posle majskih poplava pokazalo je nedovoljnu spremnost za upravljanje potencijalnim rizicima. Tom prilikom istaknute su i procene da zagrevanje od 2 stepena u odnosu na period pre industrijalizacije može da nanese gubitke i do 2% od svetskih godišnjih prihoda. Istaknuto je da je i energetska politika EU 20/20/20 dopunjana novim planom “Energetski i klimatskim ciljevi do 2030″ – smanjenje emisije CO2 za 40% i udeo od 27% energije iz obnovljivih izvora.

U okviru drugog panela, koji se bavio pitanjima industrijalizacije i cirkularne ekonomije istaknuto je da Evropska industrija danas teži za postizanjem održivog rasta na način koji je efikasan za resurse i zdrav za životnu sredinu. Osnova za takav rast je da se omoguči da ekonomija bude cirkularnija, što znači da otpad treba da se smanji, ponovo koristi ili reciklira u nove proizvode ili da se koristi za proizvodnju energije.
Nakon drugog panela, usledile su stručne prezentacije na različite teme: od upravljanja opasnim otpadom, do primera dobre prakse u domenu insineracije otpada u evropskim zemljama.

- Četvrti međunarodni “Miteco Forum” potvrdio je potrebu za regionalnom saradnjom u rešavanju ekoloških problema, i u fokus je stavio mnogobrojne globalne izazove društva. Učesnici su u okviru edukacije, debata i razmenom novih informacija uspeli da dođu do novih, održivih ideja koje bi mogle doprineti boljoj, lepšoj i zdravijoj budućnosti za pokoljenja koja dolaze – navodi se u saopštenju.

Međunarpdni Sajam za zaštitu životne sredine ECOFAIR 2014 održan je od 13-16.10.2014.god.Tema ovogodišnjeg sajma je bila „ Zelena energija“ , gde je bilo reči o zaštiti i očuvanju životne sredine i prirode, održivom razvoju i međunarodnoj saradnji, kao i o upravljanju prirodnim bogatstvima i strategijama za buduću eksploataciju.

sajam-ecofair-2014-2Udruženje IOS „HRABRI ČISTAČ“ je i ove godine uzelo učešće u ovoj manifestaciji i predastavilo sebe kao društveno-odgovorno koje prepoznaje značaj zaštite životne sredine gde u ovoj oblasti svaka od članica ulaže značajna sredstva. Štand je posetilo dosta predstavnika kompanija koje se bave industrijskim i opasnim otpadom i tom prilikom je pokazana zainteresovanost za učlanjenjem i saradnjom sa udruženjem. Organizovan je svakodnevni program u vidu prezentacija članica, kao i Okrugli sto na temu „Strategija upravljanja otpadom i prilagođenje EU standardima“. Govornici su bili Aleksandar Vesić i Radmila Šerović predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Siniša Mitrović predstavnik Privredne komore Srbije, kao i Peter Hodecek predstavnik Evropske federacije industrije upravljanja otpadom FEAD koji je ovdašnjoj javnosti predstavio FEAD-dove dokumente o stavu o Pketu kružne ekonomije (u prilogu).

       

AGENDA ECOFAIR 2014
FEAD draft position paper on circular economy
Prezentacija firme MODEKOLO
Prezentacija firme PWW
Prezentacija firme BREM GROUP
Prezentacija firme DIMNICAR

07.10.2014.god. održana je Generalna Skupština Evropske federacije industrije otpada FEAD u Briselu čiji je Udruženje IOS “HRABRI ČISTAČ“ punopravni član. Skupštini su prisustvovali predstavnici Udruženja predsednik UO Miodrag Mitrović i potpredsednik UO Slobodan Cvetković, pored 19 zemalja članica FEAD-a. Glavna tema bila je FEAD startegija 2014-2020 – FEAD-ovi dokumenti o stavu o Paketu kružne ekonomije.Generalna-Skupstina-Evropske-federacije-industrije-otpada.